Her er 3 af mine yndlings åndedrætsteknikker

De fleste af os trækker vejret hver dag uden at tænke meget over det. Men fakta er at vi kan forbedre vores vejrtrækning og dermed vores sundhed og velvære rigtig meget ved at udforske vores åndedræt og lære for os relevante åndedrætsteknikker. Her får du et indblik i 3 af mine yndlings teknikker til at træne åndedrættet: Wim Hof breathing, Buteyko og Soma Breath Work.

Wim Hof breathing

Wim Hof breathing er en åndedrætsteknik, der er opkaldt efter den kendte hollandske atlet og træner, Wim Hof. Teknikken består af tre faser:

1) Superventilering (læs mere om forskellen på superventilering og hyperventilation her)
2) Vejrhold
3) Recovery Breath

Under den første fase trækker man vejret dybt ind og ud gennem næsen eller munden i 30-40 gentagelser, hvilket gør at man skylder en masse kuldioxid ud af kroppen hurtigt, hvilket blandt andet skaber en karsammentrækning. I den anden fase holder man vejret i så lang tid som muligt, hvorved kuldixoedn igen får lov til at bygge op og blodkarrene udvide sig igen. På den måde flexer man og træner man sine blodkar. Under den tredje fase tager man en stor indånding og holder den i ca. 10 sekunder. Øvelsen kan laves på mange forskellige måder, og jeg ynder at lave den ret stille og roligt og selvkærligt ift. mange andre der guider den. Det er nemlig en øvelse, der naturligt stresser kroppen, hvorfor en selvkærlig tilgang for mig er at foretrække. 

Wim Hof breathing kan have en række positive virkninger på kroppen. Det kan øge iltindholdet i blodet og derved forbedre energiniveauet og styrke immunforsvaret. Det kan også reducere stress og angst ved at øge produktionen af hormoner som dopamin og serotonin, og det kan hjælpe med at regulere blodtrykket og blodsukkerniveauet.

Buteyko

Buteyko er en åndedrætsteknik, der blev udviklet af den russiske læge Konstantin Buteyko i 1950’erne. Teknikken fokuserer på at reducere overfladisk vejrtrækning og øge kuldioxidindholdet i kroppen. Dette kan bidrage til en mere afslappet og sundere vejrtrækning.

Buteyko-teknikken består af en række øvelser, der fokuserer på at trække vejret langsomt og kontrolleret gennem næsen, mens man reducerer antallet af vejrtrækninger. Teknikken kan være nyttig for personer med astma, søvnapnø og andre åndedrætsproblemer.

Da jeg første gang prøvede buteyko åndedrætsteknikkerne så synes jeg det var svært særligt fordi det var så anderledes for mig og min hjerne at forstå – at jeg faktisk får nok ilt ved at trække vejret mindre + at det faktisk kan få mig til at få det markant bedre på så mange parametre. I dag er øvelser inspireret af Buteyko og det at trække vejret mindre noget af det som mine klienter får allermest ud af.

Soma Breath Work

Soma Breath Work er en åndedrætsteknik, der kombinerer praksis fra forskellige åndelige og alternative traditioner, såsom pranayama, rebirthing og shamanisme. Teknikken kan hjælpe med at frigøre spændinger og følelser og skabe en mere bevidst og forbindende vejrtrækning.

Soma Breath Work omfatter forskellige åndedrætsøvelser og meditationsteknikker. En almindelig øvelse i teknikken er at trække vejret dybt ind og ud gennem næsen eller munden i en bestemt rytme, mens man samtidig holder fokus på en bestemt intention eller visualisering.

Soma Breath Work kan have en række positive virkninger på kroppen og sindet. Det kan forbedre stresshåndteringen, øge energiniveauet og styrke immunsystemet. Det kan også hjælpe med at reducere angst og depression og øge følelsen af lykke og velvære.

Valg af åndedrætsteknik afhænger af ens personlige præferencer og mål. Hvis man ønsker at forbedre sin fysiske præstation og styrke sit immunsystem, kan Wim Hof breathing være en god mulighed. Hvis man lider af åndedrætsproblemer som astma eller søvnapnø, kan Buteyko-teknikken være en nyttig tilgang. Hvis man ønsker at skabe en mere bevidst og forbindende vejrtrækning og frigøre spændinger og følelser, kan Soma Breath Work være en god mulighed.

Der er så mange forskellige teknikker derude, og vi er alle forskellige, hvorfor jeg naturligvis anbefaler at du opsøger en åndedrætsterapeut som mig eller en af mine dygtige kolleger rundt om i landet, så du kan blive hjulpet og guidet helt præcist i forhold til dine problematikker. 

(Visited 200 times, 1 visits today)