Hvad er en normal respirationsfrekvens?

En normal eller gennemsnitlig respirationsfrekvens er desværre ikke det sammen som en sund respirationsfrekvens. Desværre har vores verden og kultur de sidste 200 udviklet sig i en sådan grad, at vores nervesystem og åndedræt knapt har kunnet følge med. Vi trækker vejret alt for hurtigt, hvilket i dag betyder at ca. halvdelen af vi danskere lider af overfladisk vejrtrækning. Derfor vil du kunne læse mange andre steder at en “normal” frekvens ligger på 15 åndedræt i minuttet, hvilket i min optik er alt alt for højt, da det betyder at du har for lidt kuldioxid i kroppen og dermed ilter dit blot for dårligt (jf. Bohr Effekten). 

Hvad er en sund åndedrætsfrekvens?

Åndedrætsfrekvens eller Respirations Rate (RR) måles når vi er i ro, hvorfor en “normalt” frekvens på 15 åndedræt i minuttet er alt for høj.  I min optik ligger en sund åndedrætsfrekvens på 8-10 vejrtrækninger i minuttet, og så foregår det selvsagt igennem næsen, hvilket automatisk gør vejrtrækningen langsommere og dybere. Du kan sagtens sænke din respirationsrate til mindre end det, hvis du er bevidst om dit åndedræt. Således er det først ved cirka 5,5 åndedræt i minuttet at åndedrættet synkroniserer med hjerterytmen, og vi opnår den optimale tilstand, der gør det muligt at meditere. Så hvis du er en af dem, der har prøvet forgæves at meditere, så er det ikke fordi du ikke kan – du skal blot lære at trække vejret langsommere og dybere først. 

Hvordan måler jeg min egen respirationsfrekvens?

Respirationsfrekvens måles bedst når du er i ro, hvorfor det optimale tidspunkt er at måle lige efter du er vågnet stille og roligt en morgen. Alternativt kan du måle når du har været i ro i 10-15 minutter mens du sidder eller ligger ned. Når vi bevæger os stiger pulsen, og dermed også respirationsraten, hvorfor vi altid måler når vi er i ro.

Sådan måler du din respirationsfrekvens

  • Find en telefon eller stopur, der kan tage tid.
  • Sæt dig gerne ned med ret ryg og fødderne i jorden.
  • Du skal være i ro og kunne mærke at dit åndedræt, for dig, er normalt
  • Så tæller du, optimalt med lukkede øjne, hvor mange gange du trækker vejret på et minut.
  • En indånding + en udånding = et åndedrag
  • Din respirationsfrekvens er det antal gange du trækker vejret på en minut i rolig tilstand

Hvad din åndedrætsfrekvens fortæller om dig

5 åndedræt i minuttet (eller derunder)

Hvis du trækker vejret 5 gange eller mindre i minuttet efter du er vågnet, og du ikke lige har mediteret eller på anden vis laver åndedrætsøvelser, der netop skal sænke din åndedrætsfrekvens, så er det for lavt og du bør søge professionel hjælp.


6-10 åndedræt i minuttet

Et perfekt åndedræt og respirationsrate som de færreste dog kan prale med, hvis man lever et normalt aktivt liv med arbejde, familie og børn.


11-15 åndedræt i minuttet

En forhøjet vejrtrækningsfrekvens, der ikke nødvendigvis betyder at du er usund eller stresset, så længe du ved hvordan du kan sænke din frekvens (til omkring 5,5, hvor meditation bliver mulig) og du ikke oplever problemer med at sove, hovedpiner, nakke/skulder spændinger med videre. I så fald bør du søge professionel hjælp. I dette segment hjælper jeg mange af min klienter med at genopdage deres åndedræt og lære at finde roen igen.


16-20 åndedræt i minuttet

Stærkt forhøjet respirationsfrekvens, og du bør tage det meget alvorligt at blive klog på hvad denne forhøjelse skyldes, om den er permanent, og hvad der skal til for at sænke den. Ved denne frekvens er det ingen tvivl om nogle af de følgende problematikker er i spil hos dig: stress, dårlig søvn, tankemylder, hovedpiner/migræne, smerte i nakke/skulder/ryg/len. Størstedelen af mine klienter tilhører dette segment, og disse oplever at mine forløb er livsforandrende.


20+ åndedræt i minuttet

Enkelte af mine klienter oplever en RR på 20+ selv om de burde være i ro, så er deres nervesystem i konstant alarmberedskab. Her er behovet for hjælp akut, og det er et spørgsmål om tid før at muren rammes, og man skal igennem et længere stress eller sygdomsforløb, hvis man ikke tager handling med det samme.

Børn og spædbørns respirationsfrekvens

Børn og babyer trækker vejret meget hurtigere, da deres organer er mindre og behovet for at pumpe er større, så derfor gælder ovenstående respirationsrater kun for voksne. SÅledes er det ikke unormalt for spændbørn at ramme en frekvens på 30-50 stykker, hvorefter det daler med alderen i takt med at barnet vokser.

(Visited 4.427 times, 16 visits today)