Hvad er normal respirationsfrekvens?

Respirationsfrekvens er en måling af antal vejrtrækninger målt per minut (målt i rolig tilstand)

Hvad er en normal respirationsfrekvens?

En normal eller gennemsnitlig respirationsfrekvens er desværre ikke det sammen som en sund respirationsfrekvens. Vores verden og kultur har de sidste 200 år udviklet sig i en sådan grad, at vores nervesystem og åndedræt knapt har kunnet følge med.

Vi har fået mere travlt og langt flere ting vi skal forholde os til. Det stresser vores nervesystem og betyder at alt for mange danskere døjer med alt for hurtig vejrtrækning. Vores åndedræt og nervesystem kan simpelthen ikke følge med.

Faktisk trækker langt over halvdelen af vi danskere vejret så hurtigt selv i hviletilstand, at vores nervesystem stadig tror vi “løber rundt”. Det er derfor ganske forståeligt, at mange i dag har så svært ved at finde ro og balance. Vi kalder det overfladisk vejrtrækning, og det lyder måske ikke så slemt, men det har alvorlige konsekvenser for dit systems evne til at hele. Jo dårlige folks sundshedstilstand dets dårligere trækker de vejret.

Du vil kunne læse andre steder at en “normal” frekvens godt kan ligge på 15 åndedræt i minuttet, men det er på ingen måde en optimal eller sund åndedrætsfrekvens. En så høj frekvens medfører derimod at du har for lidt kuldioxid i kroppen og dermed ilter dit blot for dårligt (jf. Bohr Effekten), hvilket betyder suboptimal heling og restitution.

Hvad er en sund åndedrætsfrekvens?

Åndedrætsfrekvens eller Respirations Rate (RR) måles når vi er i ro og bør for et indivivid med en sund livsstil og et frit åndedræt ligge på 8-10 vejrtrækninger i minuttet. Og vejrtrækning bør som hovedregel fortages med diafragma (maven og ikke brystkassen) og være med næsen (og ikke med munden!).

Du kan sagtens sænke din respirationsrate til mindre end 8-10 stykker, hvis du er bevidst om dit åndedræt. Således er det først ved cirka 5,5 åndedræt i minuttet at åndedrættet synkroniserer med hjerterytmen, og vi opnår den optimale tilstand, der gør det muligt at meditere. Så hvis du er en af dem, der har prøvet forgæves at meditere, så er det ikke fordi du ikke kan – du skal blot lære at trække vejret langsommere og dybere først.

Find ud af om du lider af for hurtig vejrtrækning

Respirationsfrekvens måles bedst når du er i ro, hvorfor det optimale tidspunkt er at måle lige efter du er vågnet stille og roligt en morgen. Alternativt kan du måle når du har været i ro i 10-15 minutter mens du sidder eller ligger ned. Når vi bevæger os stiger pulsen, og dermed også respirationsraten, hvorfor vi altid måler når vi er i ro.

Sådan måler du din respirationsfrekvens

  • Find en telefon eller stopur, der kan tage tid.
  • Sæt dig gerne ned med ret ryg og fødderne i jorden.
  • Du skal være i ro og kunne mærke at dit åndedræt, for dig, er normalt
  • Så tæller du, optimalt med lukkede øjne, hvor mange gange du trækker vejret på et minut.
  • En indånding + en udånding = et åndedrag
  • Din respirationsfrekvens er det antal gange du trækker vejret på et minut i rolig tilstand
mål din respirationsfrekvens

Hvad din åndedrætsfrekvens fortæller om dig

5 åndedræt i minuttet (eller derunder)

Hvis du trækker vejret 5 gange eller mindre i minuttet efter du er vågnet, og du ikke lige har mediteret eller på anden vis laver åndedrætsøvelser, der netop skal sænke din åndedrætsfrekvens, så er det for lavt. Min anbefaling er at du hurtigst muligt får lavet en ekspertvurdering af dit åndedræt.


6-10 åndedræt i minuttet

Et perfekt åndedræt og respirationsrate. Det er dog de færreste der kan prale med en sådan balance, hvis man lever et normalt aktivt liv med arbejde, familie og børn.


11-15 åndedræt i minuttet

En forhøjet vejrtrækningsfrekvens, der ikke nødvendigvis betyder at du er usund eller stresset, så længe du ved hvordan du kan sænke din frekvens (til omkring 5,5, hvor meditation bliver mulig) og du ikke oplever problemer med at sove, hovedpiner, nakke/skulder spændinger med videre. I dette segment hjælper jeg mange af min klienter med at genopdage deres åndedræt og lære at finde roen igen og blive fri for hovedpiner, spændinger mv. Det vil være en god idé at få lavet en ekspertvurdering af dit åndedræt.


16-20 åndedræt i minuttet

Stærkt forhøjet respirationsfrekvens, og du bør hurtigst muligt få lavet en ekspertvurdering af dit åndedræt, så du kan få afdækket alvorsgraden. Ved denne frekvens er det ofte tilfældet at du også døjer med en eller flere af følgende problematikker: stress, dårlig søvn, tankemylder, hovedpiner/migræne, smerte i nakke/skulder/ryg/len. Størstedelen af mine klienter tilhører dette segment, og disse oplever at mine forløb er livsforandrende.


20+ åndedræt i minuttet

Jeg har haft enkelte klienter, der har haft en respirationsfrekvens på 20-25 stykker og fælles for dem var, at de slet ikke er klar over, at der skulle være noget galt. Ofte er det nemlig en tilstand, de har levet med i meget lang tid, så det for dem er blevet en normal tilstand. De er heller ikke klar over, hvordan denne ubalance er forbundet med mange af deres fysiske så vel som psykiske udfordringer.  En respirationsrate over 20 vejrtrækninger i minuttet, når man er i hviletilstand, afslører at nervesystemet er i konstant alarmberedskab, og her kan vejrtrækningstræning være livsforandrende. Jeg håber virkelig, du vil tage kontakt til mig hurtigst muligt. NB! hvis den forøgede vejrtrækning er ny og akut bår du naturligvis søge læge og ellers  start med at få en samtale med mig og en ekspertvurdering af dit åndedræt

Børn og spædbørns respirationsfrekvens

Hurtig vejrtrækning for børn og babyer er normalt, da deres organer er mindre og behovet for at pumpe hurtigere derfor er større. Derfor gælder ovenstående respirationsrater kun for voksne. Det er ikke unormalt for spædbørn at ramme en frekvens på 30-50 stykker, hvorefter det daler med alderen i takt med at barnet vokser.

Spædbørns vejrtrækning
(Visited 11.249 times, 4 visits today)

Trækker du vejret for hurtigt?

Vil du have en professionel vurdering af dit åndedræt? 

På en enkelt session kan jeg hjælpe om din vejrtrækning er noget du skal bekymrer dig om og gøre noget ved. 

Vidste du at 60% af alle voksne trækker vejret for meget og for hurtigt? Gælder det også dig?